mandag 13. april 2009

Kunstig regn

Om det virkelig virker, eller om det er flaks strides de lærde om, men faktum er at i Kina så arbeider over 30 000 mennesker med å kontrollere været. Og da i første omgang med å lage regn.
Helt siden 1940 tallet har det vært forsket på og utviklet nye metoder for å lage kunstig regn i Kina. Og er man i den heldige situasjon at man har over en milliard mennesker å ta av, så kan man kanskje avse skarve 30 000 til noe som ikke nødvendigvis er helt vitenskapelig etterprøvbart.

For å lage regn, evt for å styre skyer og fuktighet til eller fra bestemte områder brukes det kjemikalier


I hovedsak handler det om å spre bittesmå partikler i lufta som fuktigheten lett fester seg på, og så må man gjøre det på et tidspunkt slik at man enten får tømt en sky før den tømmer seg selv, eks i fugleredet (altså den store arenaen i Bejing under åpningen av sommer OL i fjor), eller at man skaper tett og fuktig vær feks i Dubai, sånn at mye av den støvete lufta kan renses, eller man sørger for at et jordbruksområde får nyte godt av fuktigheten som til stadighet befinner seg i lufta, men som ikke alltid former seg til regn av seg selv, da uten å ta hensyn til nabolandsbyen som blir snytt for regnet.
For å frakte partiklene opp i lufta bruker de fly og helikopter, raketter og kanoner. Et slags værmilitær altså.
Men som sagt, om det faktisk virker er vanskelig å vite sikkert da det er umulig å forutsi bevegelsene til en sky, og det er en drøss andre parameter som er med på å avgjøre om regnet kommer eller ikke.

Moro er det uansett, og for å farge det hele, så minner jeg om Kate Bush uforglemmelige video om samme tema, fra en gang på 80 tallet var det vel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar