søndag 5. april 2009

Tempeltrær, Darwin og Dinosaurer


Et av verdens eldste, uendret i utseende, trærne som finnes er tempeltreet.
Det har sett helt likt ut siden Plateaosaurus og vennene dens gnagde i seg bladene for over 230 millioner år siden.
Det er et tre som trives best i subtropiske strøk, men som har hatt en økende popularitet også i nordeuropa, og i Norge - sannsynligvis som en følge av bedre økonomi, ønske om luksus, profesjonelle landskapsarkitekter som har forlest seg på design og arkitektur, og som i likhet med resten av landet har en sterk følelse av at alt er mulig bare man har penger til det, og det har vi jo - så selv om det strengt tatt ikke er helt optimale klimaforhold her, klarer det seg til en viss grad. Når det overlevde naturkatastrofen som klarte å utslette nesten alt annet her på kloden for noen millioner år siden, så kan man jo si det har vært ute en vinternatt før. Charles Darwin kalte treet for en levende fossil, og man har funnet fossiler med avtrykk av bladene, og de ser helt like ut som bladveksten på trær anno 2009.

Det er ikke grenser for hvilken medisinsk virkning blader og frø har. Det er litt av et mirakeltre egentlig og det lages all verdens av preparater av virkestoffene. En av de mest kjente er Ginkomax (treet heter Ginko på latin), som jeg har observert til og med på Rimi. Og det skal kunne kurerer alskens plager, fra kalde føtter til diabetes, depresjoner, grønn stær, høydesyke, tretthet, kreft og hoste.
Tempeltreet lar seg plante i de varmeste områdene her til lands, mao ikke der jeg bor dessverre, men de når nok ikke sin maksimale høyde som er rundt 40 meter. Men det er jo egentlig også litt vanskelig å si, for det tar dem rundt 3500 år å bli så store, så man skal aldri si aldri, men vi tror ikke de gjør det, men det får andre enn oss finne ut av.
Uansett, jeg syntes det er et praktfullt tre, og jeg skulle mer enn gjerne ha hatt et i hagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar