mandag 9. mars 2009

Den forunderlige historien om Kaspar Hauser


Halv fem lørdag ettermiddag den 26 mai i 1828, stod en blek og taus gutt på 14-15 år midt på torget i Nürenberg.
I hendene hadde han en trehest og noen røde bånd, og han så forkommen og nesten full ut der han svaiet under sin egen vekt. En skomaker la merke til ham og gikk bort til den merkelige gutten. Gutten rakte ham et brev addressert til den 'Ærbare Kaptein av kavaleriet i den fjerde skvadron, i sjette regiment av Nürenbergs Kavaleri'
Skomakeren fulgte gutten til adressen, men da de kom fram ble de bedt om å vente på Kapteinen som ikke var hjemme. Tjenerne i huset serverte dem litt kjøtt og øl, men den unge gutten spyttet ut alt sammen som om han aldri hadde smakt noe liknende, og begynte å gråte som et spebarn. Det var tydelig at gutten var sulten, og at han hadde store smerter i føttene, men ingenting syntes å nytte. Til slutt fikk de båret den skrikende gutten ut i stallen, hvor han sovnet umiddelbart i en bås.

Gutten hadde et svært lite utviklet språk, det eneste han kunne si var jeg vet ikke. Han hadde heller ingen ansiktsmimikk, og kunne ikke lese andres ansiktsutrykk heller. Han kunne ikke skille mellom kvinner og menn, noe han heller aldri lærte seg - annet enn ved å se på klesdrakten. Han var supersensitiv til lys, lyd og lukt, og kunne fint lese bøker i stummende mørke.
Det viste seg at gutten het Kaspar Hauser. Senere når han hadde lært å snakke, og utviklet en evne til å reflektere, kunne han fortelle at han husket å ha bodd i en boks som ikke var stor nok til at han kunne reise seg, men bare sitte eller ligge sammenkrøpet på gulvet. Han hadde ingen ide om hvor lang tid han hadde tilbrakt i denne boksen, men i ettertid anslår man at han ble oppbevart der i ca 12 år. I all den tiden så han aldri et menneske, snakket aldri med andre enn de to trehestene sine, og så knapt lys.

Kaspar Hauser ble gjenstand for stor oppmerksomhet i hele Europa. Det verserte teorier om at han var den egentlige arveprinsen til kongeriket Baden, og at han hadde blitt bortplassert i en celle da han var to år av en sjalu hertuginne som da fikk sin egen sønn på tronen.

Kaspar døde 21 år gammel. Han ble sannsynligvis drept for å holde hans egentlige opphav hemmelig, og i 2002 fant man ut via DNA tester at han faktisk delte samme arvemateriale som den kongelige Badenfamilien.

Her kan man lese mer om Kaspar Hauser

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar