mandag 23. mars 2009

Melonkaviar, varm gelete og andre magiske matretter.

Fysikk og kjemi er verdens virkelige magi. Og i dette tilfellet brukes det til å lage mat du aldri kunne forestille deg.
Tørre jordbær bokstaver, kaviar av melonsaft, varm geleboblete, kuler med ertesaft som eksploderer i munnen og andre ting som ville fått selv Willy Wonka til å rive seg i håret av misunnelse.
Bak denne merkelige maten står molekulær gastronomen og superkokken Ferran Adrià som serverer magiske retter på det som fire ganger er kåret til verdens beste restaurant (av det britiske magasinet Restaurant) El Bulli

Ferran Adrià begynte å eksperimentere med kjemiske prosesser uten annet enn nysgjerrighet, og etter flere år med mer eller mindre tilfeldig magi, har han nå innledet et samarbeid med Harvard for å finne ut av hvorfor hva skjer. Altså, hvorfor er det slik at det er mulig å lage kaviarliknende kuler av melonsaft, og de er myke og flytende inni, men om man ikke spiser dem umiddelbart så blir de raskt til små gummiballer(!).

Dette og andre interessante spørsmål kommer de garantert fram til og så har vi intet mindre enn en matrevolusjon på gang. Verden er et vidunderlig sted. Og jeg som trodde jeg hadde nådd toppen da jeg fant spiselige såpebobler.
Her er et klipp fra da Ferran besøkte Harvard, og viste dem melon-kaviar.



Cooking and Creativity from Harvard Magazine on Vimeo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar